Området kring oss

Wittstocksgatan ligger i ett lugnt och grönt kvarter på Östermalm men också centralt i förhållande till en stor del av stadens utbud av kultur, natur och nöjen. På gångavstånd finns bland annat:

-Karlaplan med shoppinggallerian Fältöversten. I närheten av Karlaplan finns även flera populära restauranger, bland annat Broms, Elverket, Cassi och Eriks bakficka.

-Djurgården med många av Sveriges mest kända museer och nöjesställen som t.ex. Vasamuseet, Nordiska Museet, ABBA-museet, Gröna Lund, Skansen och Waldemarsudde. Djurgården är tillsammans med Gärdet också ett populärt grönområde med vackra promenadvägar.

-Berwaldhallen

-Valhallabageriet och kvarterskrogen Högkvarteret.

Det är nära till lokaltrafiken. Närmsta T-bana är Karlaplan och busslinjerna 4, 1, 76, 72 och 67 finns i det omedelbara närområdet.

 

Östermalm

Östermalm avgränsas i väster av Birger Jarlsgatan i hela dess längd, Valhallavägen, Oxenstiernsgatan och därefter en linje ned till Djurgårdsbrunnsviken och i vattnet till Nybroviken.

Östermalm kallades tidigare Ladugårdslandet, vilket anspelar på att där fanns fyra kungsladugårdar: Medelby,Kaknäs, Unnanrör och Vädla. Av dem lever endast namnet Kaknäs kvar. Den första stadsplanen för Östermalm, gjord 1640, omfattade främst gatorna kring Östermalmstorg. På den tiden var Östermalm ett populärt utflyktsmål och gårdarna användes mest som sommarställen. Med tiden blev en allt större del av områdets befolkning militärer. Ladugårdsgärdet blev känt som en fattig och smutsig stadsdel. I mitten av 1800-talet skedde en omfattande ombyggnad av stadsdelen varefter antalet förmöget folk ökade. Det gamla namnet ansågs därmed opassande och 1885 antogs det nya namnet Östermalm.

Namnet Ladugårdsgärdet lever dock kvar. Sedan 1926 är det namnet på den angränsande stadsdelen, området som sträcker sig norrut från Valhallavägen och österut från Lidingövägen. I dagligt tal kallas det Gärdet. På Östermalm låg också en av Stockholms gamla stadstullar: Ladugårdslandstullen. De två tullhusen låg där Karlaplansfontänen ligger i dag.

Det äldre stadsdelsnamnet återfinns i Ladugårdslandsviken, vattnet söder om Strandvägen.

Gustav Adolfs kyrka

Kyrkan uppfördes ursprungligen 1890–1892, efter ritningar av Carl Möller som garnisonskyrka för det då närliggande Svea livgarde. Stora delar av murnings- och träarbetena utfördes av regementets eget manskap. Den fick sitt namn efter krigarkonungen Gustav II Adolf och invigdes på årsdagen av hans död 1892 i närvaro av Oscar II.

Kyrkan fungerade som garnisonskyrka fram till 1928 då den andliga själavården vid de militära förbanden genom ett riksdagsbeslut 1925 praktiskt taget upphörde. Gustaf Adolfskyrkans existens var därefter hotad. Både rivning och ombyggnad för annat ändamål, bl a biograf, var aktuellt under 1920-talet. Under några år var kyrkan uthyrd till Protestantiska Episkopalförsamlingen.[2]

I och med tillkomsten av Gärdets bostadsbebyggelse norr om Valhallavägen under 1930-talet, blev kyrkan intressant för Oscars församling och har fungerat som en av dess kyrkor sedan 1938. Först 1964 övergick kyrkan genom köp i Oscars församlings ägo varefter kyrkorummet renoverades under ledning av arkitekten Björn Linn.